Video Pazarlama Nedir, Nasıl Yapılır?
Dijital pazarlama dünyasına az çok aşinaysanız büyük bir ihtimalle kulaktan kulağa dönen video efsanesi ile ilgili “Pazarlamanın geleceği videoda…” gibi söylentilere denk gelmişsinizdir. İşin aslı şu ki video pazarlamanın geleceği olmaktan çoktan çıktı; video artık dijital pazarlama faaliyetlerinin en trend taktiklerinden bir tanesi. Video içerik artık bir opsiyon olmaktan çıkarak başarılı bir pazarlama stratejisi kapsamında olmazsa olmaz bir yöntem haline geldi.
Video pazarlama ile ilgili bilmeniz gerekenlerin derinine inmeden önce video pazarlama rakamlar eşliğinde bakalım isterim:
- Bir ürün ile ilgili bilgi elde etmek için video izlemeyi tercih eden insan sayısı, ürün ile ilgili yazı okumayı tercih edenlerin tam 4 katı.
- E-mail pazarlaması sırasında e-mail başlığınızda “video” kelimesini geçirerek açılma oranlarını yüzde 19, tıklanma oranlarını da yüzde 65 oranında artırmanız mümkün.
- Bir açılış sayfasına video eklemek dönüşümleri yüzde 80’e kadar artırabiliyor.
- Mobil video izleyicilerinin yüzde 92’si izledikleri videoları başkalarıyla paylaşıyor.
- Bir dakikalık bir videonun değeri yaklaşık 1.8 milyon kelimeye tekabül ediyor.
Etkileyici rakamlar, katılır mısınız? Video pazarlamasının geleceğin olayı olduğuna çok ikna olmasanız bile belki bu istatistikler sizi bir nebze olsun ikna edebilir.
Video pazarlama nedir?
Video pazarlamanın tanımı çok da karmaşık değil; aksine oldukça kolay ve tatmin edici. Video pazarlama, markanızı, ürününüzü ya da hizmetinizi tanıtmak için video kullanmayı tercih ettiğiniz pazarlama faaliyetlerin tamamı olarak karşımıza çıkıyor. Güçlü bir pazarlama kampanyası mutlaka içerisinde video içerik de barındırıyor olmalı. Video içeriğe örnek olarak müşteri geri bildirimleri, canlı etkinliklerin videosu, “Nasıl Yapılır?” ya da “Nasıl Kullanılır?” videoları, kurumsal eğitim videoları ve viral videolar verilebilir.
Video pazarlamanın avantajları nelerdir?
Video aslında SEO için altın değerinde bir kaynaktır. Hangi SEO uzmanına sorarsanız sorun size videoların arama motoru sayfalarındaki sıralamaları, tıklanma oranlarını ve dönüşümleri artırdığını söyleyecektir. Eğer videonuz da doğru etiketleri, başlıkları ve açıklamaları kullanarak kaliteli bir anahtar kelime çalışması yaptıysanız videolarınız arama motoru optimizasyonu çalışmaları için adeta harikalar yaratabilir.
Videolara erişim kolaydır ve video pazarlama yapabileceğiniz sayısız platform bulunmaktadır. YouTube, televizyon yayınları ve sokak pazarlaması bunlardan yalnızca birkaçı. Başka bir deyişle olasılıklar adeta sınırsız. Akıllı bir telefon sayesinde tüketiciler diledikleri zaman diledikleri yerde videolara erişim onları tüketebiliyor. Öte yandan bu genellemeyi geleneksel kağıt pazarlaması için yapmamız mümkün olmaz, değil mi? Video pazarlama ile düşük maliyetle hedef kitlenize dilediğiniz her yerden ulaşabilmeniz mümkün.
Videoların sunduğu bir diğer avantaj da kuşkusuz inanılmaz derecede etkili olduklarıdır. Yapılan araştırmalar hem izlenebilen hem duyulabilen bilgiye karşı geri dönüş oranları yüzde 80’e kadar çıkabiliyor. Bu yüzdeler, aynı bilgiler izlenemediği durumda yüzde 20’ye, duyulamadığı durumda da yüzde 10’a geriliyor. Diğer bir ifade ile görsel ve sesi bir araya getirmek, kısaca video pazarlama yapmak gerçekten de çok güçlü bir teknik.
Videoların duygusal olması da yadsınamayacak bir etmen. Videolar bir kişinin beynine müzik aracılığıyla doğrudan hitap etme olanağı sunuyor. Video pazarlama ile birlikte aynı zamanda konseptinize bir yüz kazandırmış oluyorsunuz. Video pazarlama aracılığıyla sağlanan insani bağ düz bir metni okumaktan çok daha büyük bir etki bırakır.
Video pazarlama nasıl yapılır?
Bir video pazarlama kampanyası geliştirmek için öncelikle sağlam bir pazar araştırması ve rakip analizi yapmak gerekiyor. Sonrasında ise hedef pazarınızdan kilit istatistikleri topluyor olmanız gerek. Tüm bu veriyi topladıktan sonra stratejinizi şekillendirmeye başlayabilir ve videonuzda vereceğiniz mesajda karar kılabilirsiniz.
İzleyicilerinizin ne duymalarını, ne görmelerini ve ne hissetmelerini istiyorsunuz? Hangi mesajı vermeye çalışıyorsunuz? Kullanıcıya aldırmak istediğiniz aksiyon nedir?
Tüm bunlara karar verdikten, bir strateji oluşturduktan ve mesajınızı geliştirdikten sonra sıra videonuzu hazırlamaya geliyor. Şimdi video pazarlama için kolları sıvamadan önce bilmeniz gereken en önemli 5 konuyu sizinle paylaşacağım.
SATIŞ KOKAN BİR İÇERİK HAZIRLAMAK YERİNE BİR HİKAYE ANLATIN
Çeşitli kaynaklara göre yazılı pazarlama içeriğinizde geçerli olan kurallar aslında temelde video içerik pazarlamasında da geçerli: Müşterilerinize sunduğunuz değere odaklanın. Ürün veya hizmetlerinizi aktif olarak tanıtarak müşterilerinizin canını sıkmak yerine videonuzu bir hikayenin etrafında konumlandırın. Müşterilerinizin arzularını, isteklerini ve ihtiyaçlarını doğru tespit etmek için mutlaka bir zaman dilimi ayırın ve bu yönergeleri kullanarak onlara görsel anlatılarla hitap etmeyi amaçlayın. Ne de olsa hikayeleştirme yeni satış tekniği olarak biliniyor.
“NASIL YAPILIR?” YA DA “NASIL KULLANILIR?” VİDEOLARI YAPIN
Eğer yeni bir ürün ya da hizmeti piyasaya sunmayı planlıyorsanız o ürünün ve hizmetin tam olarak nasıl işlediğini anlatan bir video oluşturun. Tek bir video akla gelebilecek her türlü şeyi açıklayabilme gücüne sahip bir araç. Hatta ve hatta tüketiciler bir metni okuduktan sonra verilen mesajın yüzde 10’unu akılda tutabilirken bir videoyu izledikten sonra verilen mesajın tamı tamına yüzde 95’ini akılda tutabiliyor. Yine etkileyici rakamlar, değil mi? Bununla birlikte dünyanın Google’dan sonra en büyük ikinci arama motoru olan YouTube’da yapılan aramaların yüzde 30’ı “Nasıl Yapılır?” aramaları ile ilgili. Tüketicilerin yüzde 78’i bir “Nasıl Yapılır?” videosu izledikten sonra ürünü ya da hizmeti satın almaya daha meyilli oluyor.
MESAJINIZI İLK 10 SANİYE İÇERİSİNDE VERİN
Bir izleyicinin dikkatini çekmek için sahip olduğunuz süre sadece ve sadece 10 saniye. Eğer ilk 10 saniye içerisinde onu etkileyemezseniz kullanıcının sizi terk edip online gezintisine kaldığı yerden devam etme olasılığı tahmin bile edemeyeceğiniz kadar yüksek. Video pazarlama üzerine yapılan çeşitli araştırmalar, videonuzun ilk 30 saniyesinde izleyicilerinizin üçte birini, ilk 2 dakikasında ise yüzde 60’ını kaybedeceğinizi gösteriyor. Bu yüzden açıkçası mesajınızı karşı tarafa iletmek ve izleyicileri videonuzun izlemeye değer olduğuna ikna etmek için çok ama çok kısıtlı bir süreniz var. Tıpkı blog postları ve çeşitli sunumlarda olduğu gibi videonuzu da çarpıcı bir kanca ile başlatmanızda fayda var. İzleyicileri videonuzda tutacak olan bu kancanın hemen ardından da neden izlemeye devam etmeleri gerektiği ile ilgili unsurlar gelmeli.
YETERLİ KAYNAĞINIZ OLMADIĞI İÇİN MOTİVASYONUNUZ KIRILMASIN
İster dijital pazarlama sektöründe çalışıyor olun, ister standart bir internet kullanıcısı; her iki ihtimalle de büyük bir olasılıkla günde yüzlerce video ile karşılaşıyor ve onlarcasını tüketiyorsunuz. Her ne kadar her birimiz ultra profesyonel videolar üretmenin hayalini kuruyor olsak da maalesef pek çok küçük ya da orta ölçekli işletmenin bunun için insan kaynağı ve en önemlisi de bütçesi yetersiz kalıyor. Burada önemli olan bu gibi faktörlerin sizi demotive etmesine izin vermemeniz. İşin aslına bakarsanız kaliteli videolar oluşturmak için pahalı ve süslü video ekipmanlarına ihtiyacınız yok. Her birimizin cebinde hali hazırda var olan akıllı telefonların kamera özellikleri profesyonel video kameralar ile yarışacak düzeyde. Ayrıca söz konusu video pazarlama olduğu zaman video kalitesi aslında en önemli unsurlardan bir tanesi değil. Kullanıcıların yalnızca yüzde 25’i videonun düşük kaliteli olmasından ötürü videodan uzaklaşırken tam yüzde 37’si videonun ürün ya da hizmet ile ilgili yeterli bilgi vermemesinde ötürü videoyu izlemeyi bırakıyor. İçerik pazarlamasının her alanında olduğu gibi video pazarlamasında da başarılı bir pazarlama stratejisi için en önemli unsur tabii ki kaliteli içerik.
Bu yüzden de profesyonel bir video stüdyonuz olmadığı için kendinizi çok hırpalamayın. Eğer bütçeniz kısıtlıysa ağırdan alarak küçük çaplı, yarı profesyonel bir aydınlatma sistemi ve arka planlar satın alarak işe girişebilirsiniz. Bunun için popüler e-ticaret sitelerini ziyaret etmeniz yeterli. Bununla birlikte verimliliği oldukça yüksek olduğu kanıtlanan animasyonlu videoları da denemeniz mümkün. Bunun için ise ihtiyacınız olan tek şey bir tasarım uzmanı.
NE OLURSANIZ OLUN AMA ASLA SIKICI OLMAYIN
Dürüst olmak gerekirse sıkıcı bir videonun size faydadan çok zararı dokunabilir; bu bir gerçek. İzleyicilerinizi güldürmeye, güldürürken eğitmeye ve genel olarak video pazarlama süreçlerinizde onları bambaşka bir dünyaya götürmeye çalışın. Kulağa pek de şaşırtıcı gelmese de online video içerikteki en popüler içerik türü komedi. Hemen ardından da haber içerikleri ve müzik içerikleri geliyor.
“Sıkıcı” bir sektörün içinde olsanız bile videolar kullanarak müşteri çekebilir ve sektörünüzde ilgi uyandırabilirsiniz. Biraz yaratıcılık ve tecrübe ile en sıkıcı ve sıradan konular bile çok yüksek oranda etkileşim almaya potansiyel kazanabilir.
Tekrar vurgulamakta fayda var: Video içerik hiçbir yere gitmiyor. Kullanıcılara hitap edebileceğiniz belki de en etkili pazarlama yöntemlerinden bir tanesi olan video pazarlama her geçen gün etkinliğini artırarak sürdürmeye devam ediyor. Başarılı bir pazarlama taktiği izlemek, daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmak ve sektörünüz içinde dikkat çekmek için etkili bir video pazarlama stratejisi geliştirmeniz şart. Bu stratejiyi doğru geliştirdiğiniz ve yukarıda bahsettiğim püf noktalara dikkat ettiğiniz sürece siz de video pazarlamanın bol bol ekmeğini yiyebilirsiniz, benden söylemesi 🙂