SSL Nedir? SSL Güvenlik Sertifikası Ne İşe Yarar?
İnternet kullanımında güvenlik olmazsa olmazdır. Güvenliğin sağlanması ve neticesinde internet kullanıcılarının web sitelerinde daha iyi ve güvenli biçimde gezinmesi de internet site sahiplerinin görevleri arasında yer almaktadır. Web sitelerinin güvenliğinin en iyi şekilde sağlanması adına SSL güvenlik sertifikasına sahip olmak gerekmektedir. SSL, Google’ının çok fazla önem verdiği, hatta bu sertifikaya sahip olmayan web sitelerinin adres çubuklarında “güvenli değil” ibaresine yer vererek bu yapının çok önemli olduğuna dikkat çektiği önemli bir dijital imza beyannamesidir. Bu beyanname ücretli ve ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz bir işlemdir. Peki, SSL nedir? SSL sertifikası almanın yararları nelerdir? SSL sertifikasına hangi tür web sitelerinin sahip olması gerekir? Tüm detayları yazımızın devamında yer vererek açıklayacağız.
SSL Nedir?
SSL (Secura Socket Layer), güvenlik soket katmanı anlamına gelmektedir. Genel olarak web sitesi ile web sitesinin ziyaretçileri arasında gerçekleşen iletişimin şifrelenen bir bağlantı katmanıyla gerçekleştirilmesini amaçlamaktadır. İnternet tarayıcısı ile sunucu arasındaki işlemlerin şifrelenerek veri akışının güvenli transferi SSL ile sağlanabilir. SSL kullanımı 2018 yılı itibariyle çok yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. SSL sertifikasına sahip olmayan web siteleri “güvenli değil” ibaresini göstermektedir. E-ticaret sitelerinden kurumsal web sitelerine kadar yüzlerce site bilgilerin iletilmesinin daha sağlam ve güvenilir olması açısından SSL sertifikası yükleme eğilimine girmişlerdir. Bununla birlikte SSL, web sitelerinin Google tarafta üst sıralarda gözükmesinde algoritmalar içerisinde yer aldığı söyleniyor. Üst sıralarda yer almak isteyen web sitelerinin de yine SSL sertifikasına fazlasıyla ihtiyacı vardır.
SSL Özellikleri Nelerdir?
SSL özellikleri olarak şunlar sıralanabilir:
- Web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar adres çubuğu içerisinde HTTPS ve kilit ikonunu görür. Bu ifadeler ilgili web sitesinin doğrulandığına dair SSL göstergeleridir.
- SSL başvurusu yapılmasıyla birlikte birkaç dakika içerisinde SSL alınabilir.
- Çok fazla sayıda alan adı için ücretsiz SSL alınabilir.
- Ücretsiz SSL kapsamınca sadece alan adı, domain, geçerliliği doğrulanmıştır.
- Ücretli SSL ile kurum doğrulaması mevcuttur. İlgili web sitesinin hangi kuruma ait olduğuna dair bilgi içermektedir. Ayrıca şirket adının adres çubuğu içerisinde görünmesi de sağlanabilir.
- Ücretli SSL ile genişletilmiş doğrulama da mevcuttur. İlgili web sitesinin vergi levhası, faaliyet belgesi ve imza beyannamesi gibi çeşitli resmi belgelerin doğrulanması anlamına gelmektedir.
HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) Nedir?
HTTP ve HTTPS birbiriyle karıştırılan iki protokol kavramıdır. Hyper Text Transfer Protocol Secure anlamına gelen ve dilimize çevrildiğinde Güvenli Metin Aktarma Protokolü anlamı taşıyan HTTPS yapısıyla birlikte güvenlik ön planda tutulmaktadır. HTTPS, HTTP protokolüne SSL sertifikası eklenmesiyle elde edilen güvenli bir protokoldür. HTTPS protokolüyle genel olarak internet sitelerinin metinler üzerinde kurduğu bağlantı şifrelenir ve güvenle taşınma işlemleri de gerçekleştirilebilir.
HTTP protokolü, herhangi bir web sitesine bağlanmak isteyen kullanıcıların istekleri sunucuya iletilerek internet sitesine giriş sağlanır. HTTPS de aynı işlemi gerçekleştirir HTTP ile temel farklı ise internet sitesine girişlerde güvenlik önlemlerinin daha ağır ve kapsamlı olmasıdır. Bu sayede bilgileriniz üçüncü kişiler tarafından paylaşılmaz ve internet sitesinde güvenli biçimde tutulur.
Özellikle de e-ticaret sitelerde HTTPS olmazsa olmaz özellikler arasında yer almalıdır. Çünkü günümüz teknolojisinde online alışveriş oldukça yaygın kullanılmaktadır. İnternet üzerinden alışveriş yapan kullanıcıların tüm bilgileri (kredi kartı, isim soy isim, finansal bilgileri, adres ve iletişim bilgileri gibi) kayıtlıdır. Kayıtlı olan tüm bu kişisel verilerin güvenle saklanması için HTTPS önemli bir güvenlik protokolüdür. Sizler de internet sitelerinize SSL sertifikası alarak güvenlik önlemlerini daha üst seviyeye çıkarabilirsiniz.
SSL Güvenlik Sertifikası Nedir, Ne İşe Yarar?
SSL güvenlik sertifikası, ilgili web sitesinin kimliğini doğrulayarak şifreli bağlantı imkanı sunan bir dijital sertifika olarak tanımlanır. SSL güvenlik sertifikası ile birlikte web sunucusu ve web tarayıcısı arasındaki şifreli bağlantı oluşturulur. Özellikle de kuruluşların ve şirketlerin online işlemlerinin güvence altına alınması ve müşteri bilgilerinin gizliliğinin sağlanması adına SSL sertifikası son derece önemlidir.
Genel olarak SSL, internet üzerindeki bağlantıların daha güvenli olmasına yarayan bir sistemdir. Olası tehditler ve sorunlarda aktarılmaya çalışılan, okunmak istenen bilgilerin değişilmesini engeller. Eğer internet sitelerinde gezinirken bir kilit ikonu mevcutsa ilgili web sitesi SSL sertifikaya sahiptir.
SSL Sertifikası Nasıl Çalışır?
SSL sertifikası, web siteleri ile kullanıcılar arasında aktarılmakta olan verilerin okunamamasını sağlayan dijital bir sistemdir. Aktarılmaya çalışılan verilerin karmaşıklık düzeyini artırmak için belirli şifreleme algoritmaları kullanılmaktadır. Böylelikle internet korsanlarının ilgili bağlantı üzerinden gönderilen verilerin okuması engellenir. Bu veriler kapsamınca kullanıcıya ait isim bilgisi, adres bilgisi, kredi kartı bilgisi ve çeşitli birçok finansal bilgi de yer almaktadır.
İşlemler ise şu şekilde gerçekleşmektedir:
- Bir sunucu ya da tarayıcı, SSL ile güvenliği artırılmış bir web sitesine bağlanma isteğinde bulunur,
- Sunucu veya tarayıcı web sunucusundan kendisini tanımlanmasını talep eder,
- Web sunucusu cevap olarak sunucu ya da tarayıcıya SSL sertifikasına ait olan bir kopyayı gönderir.
- Sunucu ya da tarayıcı, SSL sertifikasını kontrol eder,
- Sertifikaya güvenilmesi durumunda web sunucusuna sinyal gönderir,
- Bu işlemin artından web sunucusu, SSL şifreli oturumu başlatması için dijital imzaya sahip bir onay ile cevap gönderir,
- Şifreli veriler, sunucu ya da tarayıcı ile web sunucusu arasında paylaşılır.
Genel olarak SSL, internet tarayıcısı ile sunucu arasındaki güvenliğin en üst düzeyde sağlanmasını amaçlayan bir dijital yapıdır. Bu yapının kişisel web sitelerinden kurumsal web sitelerine kadar yüzlerce web sitesi tarafından kullanılarak internet güvenliğinin artırılması gerekmektedir.
SSL Sertifikasına Neden İhtiyaç Duyuluyor?
Web sitelerini ziyaret eden ve çoğu zaman ilgili web sitelerinden alışveriş yapan kullanıcıların çeşitli bilgileri web sitelerine kaydedilmektedir. Bu bilgiler ise kullanıcılara ait olan isim, adres, kredi kartı gibi özel ve hassas bilgilerdir. Bu bilgilerin web sitesi tarafında korunması için SSL sertifikasına ihtiyaç vardır.
Google, SSL kullanımına oldukça büyük önem vermektedir. Çeşitli algoritmalar da geliştiren Google, 2018 Temmuz tarihinden itibaren SSL sertifikasına sahip olmayan web sitelerinin adres çubuklarında “Güvenli Değil” ibaresini işaretlemektedir. Bundan dolayı web sitelerinde SSL sertifikası artık gereklilik haline gelmiştir.
SSL sertifikasının ilgili web sitelerine sağladığı çeşitli yararlar da vardır. Bunlar şifreleme, kimlik doğrulama ve veri bütünlüğü gibi web sitelerinin otoritesini yükseltecek avantajlardır.
Şifreleme ile birlikte tarayıcı ile sunucu arasındaki tüm işlemler şifrelenerek işlemlerin üçüncü kişilere ifşa olması engellenmiştir. Kimlik doğrulama ise doğru sunucu üzerine bağlandığının kontrolünü sağlamaktadır. Veri bütünlüğü ile de iletilen verilerin iletilmesi gereken noktalara ulaşıp ulaşmadığının kontrolünü gerçekleştirir.
İşletmelerin ve işletmelere ait web sitelerinin temel amacı müşteri memnuniyetini sağlamak, müşteri güvenliğini de en üst düzeye çıkarmaktır. Güvensizlik ve sahtekârlık gibi durumların oluşmaması ve buna izin verilmemesi adına SSL sertifikası internet sitelerinin talep etmesi gereken dijital bir imzadır. Bu imza ile birlikte ilgili internet sitelerinin kullanıcıları kendilerini daha rahat, özgür ve güvende hissedeceklerdir.