Site İçi SEO Analizi: Performansınızı Arttırmanın Yolları
Site içi SEO, bir web sitesinin arama motorları tarafından daha iyi anlaşılmasını ve daha yüksek sıralamalarda görünmesini sağlamak için yapılması gereken önemli bir adımdır. Buna bağlı olarak web sitenizin yapısı, içeriği ve teknik özellikleri hakkında bir inceleme yapılmalıdır. Bu makalede, site içi SEO analizi sürecinde değerlendirmeniz gereken tüm faktörleri inceleyeceğiz ve sitenizin performansını artırmanın yollarını açıklayacağız.
Site İçi SEO (On Page SEO) Analizi
Site içi SEO analizi yapmaya başlamadan önce, sitenizin SEO dostu olup olmadığını ve performansını nasıl artırabileceğinizi anlamanız gerekir. Sitenizin anahtar kelime yoğunluğunu, başlık etiketlerini, URL yapısını, meta açıklamalarını, alt etiketlerini ve diğer önemli SEO faktörlerini içermelidir. Ayrıca, sitenizin hızını, mobil uyumluluğunu ve güvenliğini de değerlendirmelisiniz. Gelin bu faktörleri yakından inceleyelim:
Anahtar Kelime Yoğunluğu
Anahtar kelime yoğunluğu, arama motorları tarafından sitenizin ne hakkında olduğunu anlamaya yardımcı olan önemli bir faktördür. Genel olarak, anahtar kelime yoğunluğu yüksek olan sayfalar, daha yüksek arama sonuçlarına sahip olabilir. Ancak; aşırı yoğunluk, spam olarak değerlendirilebilir ve arama motorları tarafından cezalandırılabilir. Bu nedenle, anahtar kelime yoğunluğunun doğru oranı bulmak önemlidir. Örneğin; aynı anahtar kelime 400 kelimeden oluşan bir makalede en fazla 2-3 kez kullanılmalıdır. Bununla birlikte, her sayfa için farklı anahtar kelime yoğunluğu oranları geçerli olabilir ve sürekli optimize etmek yerine, okunabilir ve kaliteli içerik üretmek daha önceliklidir.
Anahtar kelime yoğunluğu, site içi SEO analizi bakımından önemli bir parçadır. Doğru oranı bulmak, arama motorları tarafından daha yüksek değerlendirilme ve daha yüksek arama sonuçları için web site içeriğinin optimizasyonunu sağlar.
Başlık Etiketleri
Başlık etiketleri, web site sayfasının başlığını tanımlayan HTML kodlarıdır. Başlık etiketi, oluşturduğumuz hedef sayfanın içeriğine ve amacına uygun bir şekilde yazılmalıdır. Karışık başlık yapısından kaçınılmalı ve başlık etiketleri sırasıyla kullanılmalıdır.
Meta Açıklamaları
Meta açıklamaları, arama sonuçlarında görüntülenen metnin içeriğini tanımlar. Meta açıklaması oluştururken hedef sayfadaki anahtar kelime yoğunluğu, anahtar kelime sıralaması gibi faktörlere dikkat etmek önemlidir. Meta açıklamalarını özelleştirmek Google güncellemeleriyle birlikte önemini yitirmiştir ve buna bağlı olarak pek de tercih edilmemektedir. Çünkü artık Google kullanıcıların arattığı arama kelimelerine bağlı olarak meta açıklamalarını makale içerisinden otomatik çekerek kullanıcılara yansıtmaktadır. Bu da kullanıcı bazlı meta açıklaması oluşturduğundan çok daha etkili olmaktadır.
URL Yapısı
URL yapısının kısa ve açık olması önerilir. Anahtar kelime veya cümle, URL’nin bir parçası olarak yer almalıdır. Site içi SEO analizi yapmak istiyorsak URL yapısı bizim için en önemli etkenlerden biri olmalıdır. Ayrıca, URL yapısının düzgün ve uyumlu bir şekilde yapılandırılması, arama motorları tarafından daha kolay taranmasını ve anlaşılmasını sağlar.
Örneğin, aşağıdaki URL yapısı SEO uyumlu değildir:
www.proji.com.tr/category?id=1234
Aşağıdaki URL yapısı ise SEO uyumludur:
www.proji.com.tr/seo-uyumlu-makale-nedir-nasil-yazilir
URL yapısı, web site ve hedef sayfalarının arama sonuçlarında öne çıkmasını destekler. Ayrıca, kullanıcılar için de web sayfasının içeriğini anlamaya yardımcı olur.
Site Hızı
Arama motorları, hızlı yüklenen web siteleri daha yüksek sıralamaya ve daha fazla trafik almaya yönlendirir. Kullanıcılar ise, hızlı yüklenen web sayfalarına daha fazla vakit harcamaya eğilimlidir ve daha fazla sayfayı ziyaret edebilir. Web site hızını artırmak için, fazla sayıda dosya ve görsel içermeyen ve düzgün bir şekilde kodlanmış bir web site oluşturmak ve SEO uyumlu temalar kullanılması önerilir.
Sıraladığımız bu başlıkların yanında site içi SEO analizi yapmanızı kolaylaştıracak ve fikir verecek Google Analytics ve Google Search Console gibi araçlar kullanarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Eğer wordpress tabanlı bir site kullanıyorsanız da FastestCache, WP-Rocket gibi cache uygulamalarıyla web sitenizin önbellek tutmasını sağlayarak yüklenme hızını arttırabilirsiniz.