Yapay Zeka ile Üretilen İçeriği Tespit Etme Araçları
Yapay zeka ile üretilen içerikler, günümüzde insan benzeri düşünme ve öğrenme yeteneklerini kullanır. Bunları simüle etmeye çalışan bilgisayar sistemleri ve yazılımlarıyla ilgilenen bir bilim ve teknoloji ile içerik üretir. Bu içeriklerin bir insan yazımı gibi görünüyor olması, içeriklerin insan yazımı kalitesinde olduğunu her zaman göstermediğinden birçok uygulama ile belirli tespit edilme yöntemleri vardır. Yapay zeka içerikleri her ne kadar kolaylaştırıcı gibi dursa da bu içeriklerin tespit yöntemleri oldukça pratiktir. Yapay zeka ile üretilen içeriği tespit etme konusunda Kullanılan bu araçlar sayesinde hangi içeriğe gerçek bir kişinin yazdığını, hangi içeriğini ise bir robot tarafından yazıldığını tespit edebilirsiniz.
Yapay Zeka Nedir?
Yapay zeka (Artificial intelligence, AI), makineler tarafından öğrenilen ve kullanılan bir zeka sistemidir. Yapay zeka ile, bilgisayarlar aracılığıyla karmaşık görevleri gerçekleştirebilme yeteneği ile karakterize edilir. Yapay zeka günümüzde içerik üretimi başta olmak üzere birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Yapay zekanın temel amacı, verimli ve hızlı çözümler üretmektir. Bundan dolayı da grafik, görsel, metin gibi birçok alanda üretim yapay zeka ile oldukça kolaydır.
İçerik Üretiminde Yapay Zekanın Yeri
Yapay zeka içerik üretiminde oldukça önemli rol oynamaktadır içerik fikirlerinin bulunmasında ve bu fikirlerin hücreler olup olmadığını araştırmada başta olmak üzere birçok alanda kullanılır. Yapay zeka sayesinde görselli yazılı ve medya içerikleri oldukça hızlı ve verimli bir şekilde ihtiyaçlarınıza yönelik olarak tespit edilir. Birçok dijital içerik günümüzde gelişen yapay zeka teknolojileri sayesinde kolaylıkla üretilir. Bu noktada içerik üretiminde yapay zekanın yararından bahsetmek gerekirse, özgün ve orijinal içerikler oluşturma konusunda aynı zamanda manuel içerik üretiminden daha hızlı bir sürede ihtiyaçlarınızı karşılar.
Yapay Zeka ile Medya İçeriği Üretmek
Dijital olarak internet üzerinde yer alan pek çok içerik manuel üretilir fakat yapay zeka teknolojilerin gelişmesi ile birlikte, medya içeriklerinde de yapay zeka ile üretim öne çıkmaktadır. Çeşitli videolar ve grafikler gibi görsel dijital ürünler yapay zeka teknolojileri ile çok kısa zamanda verimli bir şekilde karşınıza çıkar. Bu noktada yapay zeka içerikleri oluştururken çeşitli algoritmalar ve hesaplamalara dayalı olarak internet üzerindeki pek çok veriyi tarayarak medya içeriklerini oluşturur.
Yapay Zeka ile Metin Oluşturmak
Metin üretimi, yapay zekanın en sık kullanılan alt dallarından biridir. Yapay zekanın metin oluşturma yeteneklerini kullanarak yazılı içeriklerin üretilmesi oldukça kolaydır. Çünkü metin içerikleri yapay zeka kullanımında en sık tercih edilen içerik çeşitleri arasında yer alır. Yapay zeka ile üretilen metinler yazıldığında özgün bir şekilde karşınıza çıkar. Yapay zeka ile eğitilen model, belirli bir görev için metin üretir. Örneğin, makale yazma, çeviri veya reklam oluşturma gibi görevler için kullanılabilir. Fakat bu metinler manuel olarak metin yazımından çok daha hızlı bir şekilde üretilse de elbette duygusal içerikler olmayacaktır. Çünkü nihayetinde bu bir makine zekasıyla yazılan içerik olacaktır.
Yapay Zeka Sanatı ile Dijital İçerikler
Yapay zeka günümüzde sanat eserleri ile de öne çıkan teknolojileri arasındadır. NFT koleksiyonlarının dikkati üzerine çektiği dönemlerden sonra, aanat eserlerinin fiziki olarak bilinen popüler eserlerden dijital dünyaya yapay zeka ile yansıması konusunda birçok örnek vardır. Heykellerin hareketlendirilmesi ve animasyona dönüştürülmesi, popüler aanat eserlerinin farklı versiyonlarının oluşturulması ya da bunlardan ilham alınarak daha farklı çeşitli orijinal eserlere dönüştürülmesi gibi birçok alanda dijital medyada pek çok yapay zeka içeriği yayınlanmaktadır.
Yapay Zeka ile İçerik Üretiminin Avantajları
Yapay zeka ile içerik üretimi avantajları konusunda oldukça dikkat çekici özelliklere sahiptir. Yapay zeka içerik geliştirme konusunda doğal dil işleme tekniklerini kullanır. Bu teknikleri belirli algoritmalar ile insanlar tarafından yazılmış içeriklere benzerlerini üretmek için ya da tamamen yeni içerikler üretilmesi konusunda bir süreç olarak tanımlamak mümkündür. Yapay zeka ile içerik üretirken karşımıza çıkan birçok avantaj gelen anlamda düşünmek gerekirse içerik geliştirme ve öğrenme uygulamaları üzerinedir.
Günümüzde artık pek çok sektör içerisinde yer alan yapay zeka uygulamaları ve araçları sesli asistanlar, çeşitli öneri sistemleri, hizmet sektörü, e-ticaret ve yardımcı robot uygulamaları gibi şekillerde karşımıza çıkar. Bunun yanı sıra ülkemizden de örnek vermek gerekirse, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin de Siber Güvenlik ve Savunma Sanayi gibi özellikle stratejik konumda yapay zeka ile çalışmaları bulunur. Bu anlamda yapay zeka ile içerik üretimi son derece avantajlı olarak karşımıza çıkar. Çünkü yapay zeka sürekli gelişen yapısı sayesinde içerik oluşturmanın da giderek kolaylaşmasını ve yaygınlaşmasını sağlar.
Yapay Zeka Tespit Araçları
Yapay zeka getirdiği tüm bu kolaylıklar ve avantajları ile birlikte ne yazık ki manuel bir insan üretiminden ayırt edilmektedir. Üretilen dijital içerikler yazılan metinler ve daha birçok yapay zeka içeriği, yapay zeka tespit araçları sayesinde tespit edilmektedir ve bu araçlara erişim de oldukça kolaydır. Yapay zeka tespit araçlarından şu şekilde bahsetmek mümkündür:
Quillbot
Quillbot, Internet üzerinde yazılı olan bir içeriğin kalitesini arttırmak ve onu iyileştirmek için kullanılır. Bu anlamda yapay zeka ile yazılan içerikleri de kendi algoritması sayesinde kolaylıkla tespit eder. Quillbot en sık kullanılan yapay zeka tespit araçları içerisinde yer alır.
Turnitin
Turnitin hayatımıza ilk olarak akademik özgünlük için eser incelemesi ile birlikte girmiştir. Özgün çalışmaları üretilmesini ve bunun belli bir değeri olmasını sağlayan yapısı sayesinde yapay zeka içeriklerinin de tespit edilebileceği bir sistemi bulunur. Bu noktada yapay zeka ile üretilen tüm içerikleri bu uygulama ile tespit etmek mümkündür.
Content at Scale
AI içeriklerini tespit etmenin bir diğer yolu da Content at Scale kullanmaktır. İçeriğinizin bir insan tarafından mı, yoksa yapay zeka tarafından mı oluşturlduğunu anlamak için kullanabileceğiniz bir yapay zeka dedektörü olarak 25.000 karaktere kadar kontrol sağlar.
Gltr.io
GPT-2 117M dil modeli denilen bir yapay zeka tanımlama dili modelini kullanan bu uygulama, incelediği çıktılarda yer alan Mor ve kırmızı renkler ile bir insan tarafından yazılan yazıları gösterir. Histogram sonuçları olarak da bilinen sonuçlar sayesinde metnin yapay zeka ya da bir robot tarafından mı yoksa gerçek bir kişi tarafından mı oluşturulduğu kolay bir şekilde uygulama tarafından tespit edilir.
Yapay Zeka ile Yazmak İçeriğin Kalitesini Düşürür mü?
Yapay zekanın temel amacı tamamen bir içerik oluşturmaktan ziyade, insanlar tarafından oluşturulan içeriklerin kalitesini artırma konusunda bu içeriklere değer kazandırmaktır. Bu bakımdan düşündüğümüzde yapay zeka içeriğin kalitesini düşürmez aksine içerik ile ilgili değinmeniz gereken noktalarda sizlere rehberlik yaparak temelde içerikte nelere değinmeniz gerektiğini çerçevesini çizer.
Yapay zeka duygu barındırmayan içerikler ürettiği için özellikle görsel ve medya içerikleri oluştururken tam olarak karşı tarafa ne vermek istediğini anlamayabilir. Bu açıdan da bir içerik oluştururken içeriğin tamamını yapay zekaya bırakmak amatörlük sayılabilir. Çünkü yapay zeka içerik üretimi, duyguları olmayan bir sistemsel zeka modeli olduğu için gerçek bir kişi tarafından tasarlanan ya da yazılan içerikler ile birebir aynı etkiyi uyandırmayacaktır.