Rank Math SEO Nedir? Rank Math SEO Kurulumu ve Ayarları
WordPress SEO eklentileri arasına yakın zamanda katılan Rank Math SEO, adından son zamanlarda sıkça söz ettirmeye başladı. Gelişmiş özellik gurupları sayesinde yüzlerce SEO uzmanı tarafından kullanılmaya başlayan ve piyasadaki rakipleri olan Yoast ve All in One SEO Pack eklentilerinin indirime sayılarına hızla ulaşan Rank Math’ı inceleyeceğiz.
Rank Math SEO Nedir?
Rank Math SEO Nedir; Rank Math SEO web sitenizin iyi bir SEO sıralaması ve standardı elde etmenize yardımcı olan SEO çalışmalarınız için kullanabileceğiniz araca Rank Math SEO denir. Şu anda Rank Math’ın 100.000’den fazla aktif kurulumu vardır ve gün geçtikçe bu sayı hızlıca artmaktadır.
Rank Math eklentisinin diğer SEO eklentilerine nazaran ücretsiz olarak sunduğu seçenek ve özellikler oldukça şaşırtıcıdır. Rank Math SEO’nun diğer SEO eklentilerine göre farklarını bir inceleyelim.
O halde şimdi Rank Math SEO Kurulumu ve Ayarlarına beraber hızlıca bir göz atalım.
Rank Math SEO Kurulumu ve Ayarları
Rank Math Eklentisini Yükleme
WordPress yönetici panelinize giriş yapınız. Sol sütunda eklentiler kısmına gelin ve yeni ekle butonuna basın.
Ardından, “Eklenti Ara…” kutusuna “Rank Math” yazınız. Çıkan sonuçlarda “Rank Math” eklentisini yükle butonuna basın ve yükleme tamamlandıktan sonra “ Etkinleştir “ butonuna basın.
Eklenti yüklendi ancak kullanmadan önce etkinleştirmeyi unutmayınız.
Rank Math’ı Bağlama ve Yapılandırma
Eklentiyi etkinleştirdikten sonra sitenizi Rank Math’ı bağlamanız için bir sayfaya yönlendirileceksiniz. Eklentiyi kullanmak için “Hesabınızı Bağlayın” butonuna tıklayınız.
Halihazırda bir WordPress SEO eklentisi kullanıyorsanız, Rank Math mevcut ayarlarınızı içe aktarmak için neleri aktarmak istediğinizi soracaktır. Bu aktarımları izin vermelisiniz. Çünkü Rank Math, mevcut SEO eklentinizin neden olabileceği birçok sorunu otomatik olarak çözecektir. Geri dönüp eski eklentiler için ayarları uygulamanıza gerek kalmayacaktır.
Daha sonra da bir kurulum yolu seçmenizi isteyecektir. Mevcut seçenekler ise “Kolay” ve “Gelişmiş” dir.
Gelişmişi seçerek “Kuruluma Başla” demeniz, var olan bir SEO eklentiniz varsa o eklentiye girilmiş bir çok ayarı otomatik aktarmanızı sağlayacaktır. Ayrıca bu seçenek sadece var olan bir SEO eklentisi için değil, tek seferde tüm sitenin ayarlarını gerçekleştirmek isteyenler içinde tercih edilebilir.
Web Sitesi Bilgilerinizi Yapılandırma
Rank Math’a sitenizin ne hakkında olduğunu söylediğiniz ve Google ile sosyal paylaşım için resimler yüklediğiniz yer burasıdır.
Burada istenilenleri bitirdikten sonra “Kaydet ve devam et” butonuna tıklayınız.
Google Hizmetlerini Bağlama
Rank Math, Google Search Konsoluna bağlanmanızı önerir. Bu gerekli değildir ancak eklentinin yapabildiklerini büyük ölçüde artıracaktır. Öyleyse burada da ayarlamanızı yaptıktan sonra “Kaydet ve devam et” demenizde fayda vardır.
Site Haritası Ayarları
Site Haritaları, arama motorlarının sitenizin içeriğini keşfetmesine ve anlamasına yardımcı olur. SEO için önemli bir bileşendir.
Site Haritaları (Sitemaps): Site haritalarını açabilir veya kapatabilirsiniz. Seçenek ise varsayılan olarak açık olmalıdır.
Görselleri Dahil Et (Include Images): Sayfalarınızdaki resimlerin site haritasına dahil edilip edilmeyeceğini kontrol edilmesir. Görselleri dahil etmek sitenin bulunabilir yollarının sayısını artırır. Yine de resim eklemek kesinlikle gerekli değildir. Sitenizdeki resimlerin dahil edilmesini istemiyorsanız bu seçeneği kapatabilirsiniz.
Genel Yazı Türleri (Public post types): Site haritanıza hangi gönderi türlerinin ve sayfalarının dahil edileceğini kontrol etmenizi sağlar. Özel gönderi türleriniz varsa, burada görünecektir. Herkese açık olmayan içerik için bir gönderi türü kullanıyorsanız seçiminizi kaldırabilirsiniz.
Kamu Taksonomileri (Public taxonomies): Sınıflandırmalar, kategoriler ve etiketlerdir.
Buradaki bütün ayarları bitirdikten sonra “Kaydet ve devam et” düğmesini tıklayınız.
SEO Tweaks Ayarları
Optimizasyon ayarları sayfalarınızın içeriğine uygulanacak ayarlardır.
Noindex Empty Category and Tag Archives (Boş Kategori ve Etiket Arşivleri): Site haritanıza boş kategorilerin ve sınıflandırmaların eklenmesini engeller. Boş site haritası kategorileri arama motorları tarafından olumsuz bir faktör olarak görülebileceğinden, açık bırakılmalıdır.
Nofollow External Links (Nofollow Dış Bağlantılar): Buradaki ayar varsayılan olarak kapalıdır, bunun nedeni WordPress’in yorumlarda otomatik olarak nofollow bağlantısı oluşturmasıdır.
Open External Links in New Tab/Window (Dış Bağlantıları Yeni Sekmede / Pencerede Aç): Bağlantılarınıza tıklayınca yeni bir tarayıcı sekmesinin nasıl açılacağı kişisel bir tercihtir. Dış bağlantıları yeni bir sekmede açmak, ziyaretçiyi sitenizde istenilen sekmede tutar. Kullanıcın harici bağlantıyı ziyaret ettikten sonra sitenizde devam etme olasılığını arttırır.
Daha sonrasında “Kaydet ve Devam Et” düğmesini tıklayınız. Kurulum sihirbazınız son bulacaktır. İçinde yaptığınız ayarlara istediğiniz zaman geri dönebilirsiniz.
Rach Math Kurulum Sihirbazı tamamlandı!
Şimdi de gelişmiş seçenekleri içerisinde başlıkları değineceğiz. Bu başlıklar kontrol paneli altında yer almaktadır. Kullanılmak istenilen modülleri bu kısımdan aktif veya pasif olarak ayarlayabilirsiniz. Başlıklar ise şunlardır:
Rank Math SEO – Role Manager (Rol Yöneticisi)
Burada farklı kullanıcıların yetkilerini yönetebilirsiniz. Sitenize üye olan kullanıcıların yetkilerine göre hangi ayarları yapabileceğini karar veren bir modüldür. Yönetici, editör vb.
Rank Math’ı diğer eklentilerden ayıran özelliklerden birisi olan rol yöneticisi sayesinde kullanıcılar için SEO ayarlarını yönetebilmek için üçüncü taraf bir eklentiye ihtiyaç duyulmaz.
Rank Math SEO – 404 Monitor Ayarları ve Yönlendirmeler
404 hata monitörü, ziyaretçilerinizi kaybetmenizin ana nedenlerinden birisidir. Örneğin bir gönderinin güncellenmiş halini yeniden yazmışsınızdır ve bu gönderinin de URL’si değişmiştir.
Bunun için uygun yeniden yönlendirmeyi ayarlamanız gerekecektir. Bu eklentinin öne çıkan özelliklerinden birisi olan 404 monitör ayarları, eski gönderi URL’sini otomatik olarak yenisine yönlendirmesidir. Bu nedenle, artık eski gönderilerin yeniden yönlendirilmesi konusunda endişelenmenize gerek kalmayacaktır.
Ayrıca Rank Math eklentisi, her tür yönlendirmeyi yönetebilmek için birçok yönlendirme türü sağlar. Bunlar,
- Kalıcı yeniden yönlendirmeler için 301 yeniden yönlendirme
- Geçici yönlendirmeler için 302 yeniden yönlendirme
- Web sitesi yapım aşamasındayken geçici yeniden yönlendirmeler için 307 yeniden yönlendirme
- 410 Silinen içerik için yeniden yönlendirme
- Yasal yönlendirmeler için 451 yeniden yönlendirme
- Tüm ekleri orijinal gönderiye veya sayfaya otomatik yönlendirmelerdir.
Tüm bu yönlendirmeler arasında gerçek yönlendirme 404 Hata Monitörüdür. Eklenti, 404 hata içeren tüm sayfaları, yönlendiren sayfa, kullanıcı aracısı, hatanın oluştuğu saat vb. ile birlikte görebileceğiniz gelişmiş 404 monitörüne sahiptir.
Rank Math – Schema Markup (Şema İşaretlemesi)
Son yapılandırma şema biçimlendirmesi – işaretlemesidir.
Yapılandırılan veriler, arama motorlarının içeriğinizi daha iyi anlamasına ve buna göre sıralama almanıza yardımcı olacaktır. Dolayısıyla, Rank Math ayarlarında Schema özelliğini etkinleştirdiğinizde ve gönderi türleri için uygun şemayı yapılandırdığınızda, içeriğinizin genel SEO’sunu geliştirmiş olursunuz.
Yazılarınız ve sayfalarınız için şema türlerini seçtikten sonra değişiklikleri kaydedin ve yapılandırmayı bitirin. Bundan sonra, WordPress yönetici panelinizdeki eklentilerin ayarlar sayfasına gidebilirsiniz.
Rank Math, birçok kolay özelleştirme sunmaktadır. Burada da bahsettiğim modülleri ve daha fazlasını tek bir tıklama ile etkinleştirebilirsiniz!
Ayarlardaki ana modüllerse şunlardır:
- 404 monitör
- ACF
- AMP
- bbPress
- BuddyPress
- Resim SEO
- Bağlantı Sayacı
- Yerel SEO ve Bilgi Grafiği
- Yönlendirme
- Şema
- Rol yöneticisi
- Arama Konsolu
- Site haritası
- Google web hikayeleri
- WooCommerce
Gördüğünüz gibi Rank Math eklentisi içerisinde birçok modül seçeneği vardır. Bu yüzden modülleri kontrol ederek siteniz için en anlamlı ve kullanışlı olanları etkinleştirebilirsiniz.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, sormak istedikleriniz varsa bize yorumlar bölümünde sorabilirsiniz.
6 Yorumlar